Nieuwe brug in Baard is bijna klaar, maar wie wordt de bedienaar?

Omrop Fryslân 19 april 2021

De brug in Baard is bijna klaar. Maandagochtend is de bovenbouw van de stalen ophaalbrug geplaatst. De komende weken wordt alles verder afgewerkt. De vraag is nu alleen nog wie de brug gaat bedienen. Het dorp had de wenst voor een brug met zelfbediening, maar door allerlei problemen lukte dat niet. De provincie wil de bediening centraal uitvoeren vanuit het Swettehûs in Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Omrop Fryslân Hjoed

De oude brug in Baard werd bediend door de uitbater van Café Baard. Hij had daarover overeenstemming met de provincie. Dat contract loopt echter volgend jaar af. De provincie wil de bediening vanaf volgend jaar op afstand doen, zegt gedeputeerde Avine Fokkens. “De Staten hebben uitgesproken dat Fryslân gastvrij moet zijn. Boten moeten kunnen doorvaren. Dat moet niet afhangen van een pauze. Bovendien willen we geen tol heffen, want dat past niet in een gastvrije provincie.”

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

In het dorp wordt daar anders over gedacht, zegt Jan Bijlsma van de brugcommissie. Hij gaat ervan uit dat de bediening in handen blijft van het dorp. “Zo hebben we dat ook afgesproken. We willen dit het liefst in eigen hand houden. Dat is voor ons erg belangrijk. Bovendien is het voor de kroegeigenaar een kleine bijverdienste.”

Zorgen over camera’s

Bovendien heeft de brugcommissie zorgen over de camera’s die geplaatst worden. Dat zou ten koste gaan van de privacy, vooral van mensen op het terras dat direct naast de brug ligt. Volgens gedeputeerde Fokkens valt dat mee. “De camera’s geven een beeld van de vaarweg en de beide wegen in het dorp. Daar houden we rekening mee. Bovendien worden de beelden slechts kort bewaard. “

Nieuwe naam

Ook al zijn provincie en de brugcommissie het nog niet eens over de bediening, ze zijn ontzettend blij met de nieuwe brug. “De brug heeft dezelfde vorm als de oude brug. Dus historisch gezien klopt het. Het dorp zal straks weer goed bereikbaar zijn.” De naam van de nieuwe brug is nu ook bekend gemaakt: Dekema Brug.

Instagram